dijous, 24 d’abril del 2008

PRESENTACIÓ DEL DOCUMENTAL MEMÒRIA D'UNA ESCALA



Què passa amb la història quan la por no et deixa parlar?


El testimoni oral és una part fonamental de la reconstrucció de la memòria col·lectiva i com a societat no ens podem permetre que el silenci, fruit de la por, tanqui les portes al coneixement. Això seria l'oblit i donar l'esquena a les víctimes de la repressió franquista. En democràcia, un crim massa gran del que tots seriem culpables.



Álvaro Fernández. President de la CMHD de Catalunya.


A la presentació del documental "Memòria d'una escala" realitzat per membres del nostre Col·lectiu per a la Coordinadora per a la Memòria Històrica i Democràtica de Catalunya amb el suport del Memorial Democràtic, vam contar amb uns convidats molt especials als que volem agrair la seva presència. Per una banda a l'advocat i company de la Memòria Històrica, Josep Cruanyes, que des de la Comissió de la Dignitat està lluitant perquè d'una vegada els Papers de Salamanca tornin als seus legítims propietaris. Queden molts per entregar als particulars que s'estan morint sense recobrar el que per dret és seu, un fet que no ens podem permetre com a societat democràtica.


Josep Cruanyes


Veure


També vam contar amb un grup de la universitat de Rostock a Alemanya, Soziale Bildung e.V., amb els que van intercanviar punts de vista molt interessants. Ells porten a terme una tasca molt necessària de lluita contra l'oblit i treballen per frenar al feixisme que s'està reorganitzant al seu país. Tenen molt clar que això s'ha de fer des de la vessant educativa i per això es dirigeixen a centres, professors i alumnes per explicar el genocidi nazi i perquè , mitjançant el coneixement, mai més es torni a patir un fenomen igual. Ells treballen des de la base, s'organitzant en forma de campana i tenen un teixit humà que actua en diferents camps i que arriba a les 2.000 persones.


Iker, Diego i Christoph. Soziale Bildung e.V.




A l'acte van fer entrega d'un ram de roses tricolors amb una de les protagonistes del documental en un moment d'emoció i reconeixement a una generació de dones irrepetibles.

Volem agrair també a la Raquel Ferrari, psicòloga i part imprescindible de "Memòria d'una escala", la seva preciosa col·laboració. Per trobar-se de viatge no va poder estar amb nosaltres però vam contar amb les seves interessants i valentes reflexions.

També li volem donar les gràcies al Diván de los Sentidos per oferir-nos el seu bonic i polifacètic restaurant per la presentació d'aquest treball. També els agraïm la seva aposta per la cultura i el desenvolupament d'un espai molt necessari a la ciutat de Cornellà. El Diván de los Sentidos és la prova evident de que cultura, negoci e implicació social són totalment compatibles.


Cornellà Modern, 16 - Cornellà de Ll.