diumenge, 24 d’abril del 2011

SANT JORDI REPUBLICÀ AL MERCAT






































Com cada any el nostre col·lectiu participa en aquest acte de cultura al mercat. Una lectura de poemes en un dels llocs de la ciutat que diu molt del ritme d'aquesta població, de les seves problemàtiques, que sempre acaben reflectides en un espai no només de compra sinó d'expressió, o al menys aquest ha estat el caràcter d'aquest punt durant molt de temps. Ara en aquesta ciutat, abans lluitadora, avui dormida i sotmesa, hem de recuperar l'esperit que ens distingia i dignificava com defensors dels drets dels nostres ciutadans i per això parlem d'aquells que van inspirar aquella lluita dels 70, d'aquella república, d'aquella legalitat democràtica assassinada pels feixistes colpistes. La dictadura va ser la culpable i responsable de les migracions, de la repressió,  la fam i les necessitats que van empènyer a molts a deixar la seva terra justament perquè no era seva, era d'uns altres, i ara la crisi fa que aquesta ciutat d'acollida sigui un focus de racisme i una oportunitat per als partits de l'extrema dreta. Tenim una memòria molt feble i hem de recordar, de ser justos, de fer del diferent, no un enemic, sinó un aliat per vèncer les dificultats d'avui, i les que seran pitjor encara, les de demà.

Vam tornar amb l'experiència de la jornada de llibres contra la crisi, oferint llibres de forma gratuïta i amb més preocupació que sorpresa van comprovar que la ciutat que el nostre alcalde va voler batejar com de la lectura, la gent no sentia cap interès per emportar-se un llibre a casa perquè ja en tenien molts, aquesta era l'excusa majoritària i un motiu per a la reflexió.

Així en aquesta diada de llibres i flors reivindiquem la cultura que motiva el pensament crític i la capacitat d'analitzar la nostra realitat com un dels motors fonamentals de les nostres llibertats i com un camí de recuperació del drets perduts i de conquesta d'altres que facin realitat allò de l'estat del benestar.