dilluns, 25 d’octubre del 2010

PRESENTACIÓ LLIBRE "TRAUMAS" DE MEMÒRIA ANTIFRANQUISTA DEL BAIX LLOBREGAT



Aquest dissabte al Patronat Cultural Recreatiu de Cornellà, que enguany celebra el seu centenari, va acollir l’acte de l’Associació Memòria Antifranquista del Baix Llobregat que presentava el seu darrer llibre “Traumas”. Llibre sobre els patiments de les nenes i els nens de les famílies antifeixistes després del cop d’estat del 36: guerra, fam, fred, por, bombardejos, exili, morts de familiars… un seguit interminable de terribles aconteixements, que els van acompanyar tota la vida. A l'acte van assistir associacions de la memòria de dins i fora de Catalunya amb una gran representació de l'exili francès.


                                 
                                 Mª José Barreiro ha donat testimoni de la història de la seva família


Després de la presentació del president de l’associació Paco Ruiz, que va demanar l'anul·lació de tots els judicis del franquisme, l’encarregada de conduir l’acte va ser la Josefina Piquet que va fer la introducció a un llibre en el que se sent reflectida totalment per la seva història de nena de la guerra. Ella va donar pas al director del Memorial Democràtic, Caminal, que amb la seva curta memòria va desqualificar la Llei de la Memòria que la seva institució va recolzar i els grups de govern, exceptuant ERC, també. Va dir que sense l’anul·lació dels judicis no podria haver justícia,  però també van defensar quan es va aprovar la llei que considerant-los ilegítims ja n'hi havia prou. I parlant d’en Companys ells van defensar anar a demanar el certificat a Madrid amb la seva néta i van expulsar d’una institució, que hauria de donar cabuda a tothom, a col·lectius contraris a aquest vergonyós document. També va culpar de tot això al partit socialista quan Iniciativa va donar suport oblidant-se que ell no és el director d’una institució del partit,  sinó del govern i que per tant hauria de ser més sincera, menys demagògica i no entrar al joc electoral.  Hauria estat molt maco poder creure allò que diu en Caminal si el Memorial Democràtic defensés de debò allò que predica als seus discursos.


                                Josefina Piquet i l'alcalde de Cornellà Antonio Balmón

L’alcalde Balmón que va ser rebut amb crits de “sinvergüenza” es demanava que explicaria al jovent del seu partit amb els que havia quedat després. Pensem que podria explicar com els que van defensar les seves sigles van donar tot allò que s’estimaven per defensar els seus ideals, que no són ni molt menys els de la gent que ara governa utilitzant el seu nom, estarien avergonyits si aixequessin el cap.





L’acte el va tancar el Paco Ibáñez que va cantar quasi a la carta perquè va atendre les peticions del públic. Ens va alertar de que el feixisme està viu i ens segueix de molt a prop, que el seu truc per estar jove era mantenir la il·lusió tenint sempre projectes i no tenir diners, i va defensar la república federal.




El llibre “Traumas” serà presentat en diferents ciutats de l’Estat Espanyol.