divendres, 20 de juny del 2008

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE "EL GENOCIDI FRANQUISTA A VALÈNCIA"



Ahir es va presentar el llibre “el genocidi franquista a València, les fosses silenciades del franquisme” del Fòrum per la memòria del país valencià, editat per Icaria. 



Entre els que van presentar l’acte estaven el director del Museu d’Història de Catalunya, un representant de l’associació entrepobles, l’Anna Monjo de Icaria editorial, Pere Fortuny de l’Associació Pro-Memoria als Inmolats per la Llibertat de Catalunya i l’Empar Salvador alma mater del Fòrum per la memòria del País Valencià.

Anna Monjo.



Va ser l’encarregada de llegir un text de la periodista Núria Cadenes, prologuista del llibre i que no va poder assistir. Va explicar que en la preparació d’un article sobre el fossar tot l'equip va quedar colpejat molt fondament per tot l’horror que s’amaga sota aquest llistat. Va comentar que un parell de col·laboradors que treballaven en el grafisme i que van utilitzar els seus cossos com a model de com estaven enterrades les víctimes van acabar abraçats i plorant. Els crims contra la humanitat no prescriuen i per fortuna tampoc l’empatia amb el sofriment aliè.
Icaria va ser l’encarregada de publicar el llibre perquè a València era impossible, l’única editorial que podia fer-ho està constantment amenaçada i ha sofert atacs fins amb esclat d’alguna bomba per part dels feixistes, però aquest no són considerats terroristes.

Entrepobles.



Després d’ajudar durant molts anys a molts pobles de països menys desenvolupats a tractar tragèdies com les que es van viure a aquest país, han vist que aquí hi ha molta feina per fer. El silenci de la transició, una vacuna que es van posar per inocular-nos de democràcia però que en realitat era un virus d’ amnèsia per oblidar-nos de la legalitat republicana i dels seus màrtirs, va fer molt de mal.



Pere Fortuny.



La coneguda com Llei de la Memòria no ha servit per res, les víctimes continuen en l’oblit i sense recursos efectius per accedir als principis de Justícia, Veritat i Reparació que ha de garantir l’Estat. L’esglèsia ha estat còmplice de tota la barbàrie feixista i mentre no té pietat ni caritat cristiana per les víctimes del franquisme, no vol més que gloria pels seus màrtirs amb forma de grans temples en el seu honor. No tenen ni una paraula pels companys de fe, cures i monges assassinats pels feixistes i que estan dins del mateix fossar que volen destruir.






Empar Salvador.


L'Empar va posar davant nostra una realitat molt obscura. Va parlar de polítics de tots el colors que durant aquesta llarga transició han estat esborrant la memòria republicana. Quan l’ajuntament era d’esquerres va destruir part del fossar, ara que està en mans de la dreta més reaccionaria es vol rematar la feina. Tant sols la tasca de l’Empar i de tota la gent del Fòrum, que desinteressadament ha contribuït amb el seu temps i el seu esforç ha impedit el desastre. Van salvar un arxiu que no constava oficialment en lloc amb tots els noms del assassinats i l’han digitalitzat. Han parat l’obra, encara que el camí és llarg, ara es troben al Constitucional després de que el TSJ de València autoritzés a l’ajuntament a construir i els condemnés a pagar mig milió d’euros, part de la sentència que després van revocar al·legant que era un error. Han fet possible aquest document tan valuós, aquest llibre que parla de milers de víctimes innocents, de nenes de 7 anys decapitades per dir-se Libertad, de nens petits agafats pels peus i colpejats al cap fins a la seva mort. Això no és morbo, és veritat, la que molts dels que s’omplen la boca d’oblit no volen reconèixer, ara tindran que admetre tots aquest crims. El Fòrum pensa fer un acte multitudinari d’entrega d’aquest llibre a Rita Barberà, filla, com ha circulat sempre per la ciutat, d’un quintacolumnista que indicava a l’aviació italiana on havia de llençar les seves bombes i que a l’entrada de les tropes franquistes va encapçalar l’aparell propagandístic del règim. També han fet un documental amb la col·laboració d’una universitat de Barcelona perquè a València ningú volia fer-se càrrec d’aquesta feina. Per això té tant de valor el que està fent aquest col·lectiu en un territori tan difícil per recuperar la Memòria dels nostres. Aquest documental es penjarà a la xarxa a la tardor perquè tothom tingui accés gratuït al seu contingut.