diumenge, 14 de desembre del 2008

AHAZTUAK 1936-1977 A L'EUSKAL ETXEA DE BARCELONA




Aquest divendres a l'Euskal Etxea, en el marc d’unes jornades sobre la memòria històrica, va estar el company Marcelo Alvárez portaveu de Ahaztuak 1936-1977, que ens va parlar de la seva associació i del treball que estan fent a Euskal Herria i a Nafarroa. Marcelo, nét d’un alcalde d’un poble asturià, assassinat pels franquistes, parla amb molt de cor i convicció de la seva associació. Diu que aquesta posa per endavant que ningú ha de tornar la dignitat a aquells que mai no la van perdre.



Els hem de felicitar per la seva tasca de recuperació de la memòria dels lluitadors antifranquistes, memòria i justícia per a totes les víctimes fins l’any 1977. El seu treball és una aposta per la veritat i per la construcció d’una democràcia real, aquella que no pot estar encapçalada per una corona. La tricolor i la ikurriña onegen als seus actes com a símbols de llibertat, república i dret d’autodeteminació.


Contraris a una llei de la memòria que no soluciona el problema de fons perquè protegeix encara als culpables i no contempla l’anul·lació dels judicis franquistes. Per a ells no tot es resumeix en actes d’homenatge on els polítics es puguin fer fotos i treure profit d’una gent que ha patit molt. No només es treure ossos sense aixecar acta de que allà es va cometre un crim de lesa humanitat. Per a ells va més enllà, és un treball de reconstrucció de la memòria poble a poble, d’ enquadrar dins de la normalitat democràtica el fet de reconèixer que va haver-hi uns crims que no poden ser silenciats. Aquest treball suposa la creació d’un cens de víctimes i la recuperació de la història local, partint de la base, una feina feta amb molta il·lusió i amb una resposta per part de la gent molt nombrosa. També els felicitem pel seu treball a l’hora d’ajudar a aquells que estan perduts en la burocràcia de l’estat facilitant dades i ajudant-los a trobar la documentació que els manca, no només per cobrar una indemnització, sinó per poder demostrar que la seva història personal està avalada per un document.


Ahaztuak, Oblit en català, és una associació plural políticament parlant, però totalment independent perquè per a ells és aquesta la manera de garantir que el seu projecte tiri cap endavant.


Han tret el segon volum llibret-cd de cançons per a la memòria, unes edicions molt ben fetes. Recomanem a tots aquells que vulguin gaudir d’aquest documents sonors que es posin en contacte amb Ahaztuak: Ahaztuak1936-1977@euskalerria.org.



Aquest estat té moltes deutes que saldar: als republicans, a les víctimes d’una criminal i sagnant dictadura militar, a la minsa democràcia que ens retallen cada dia, als pobles que volen ser amos del seu destí i la llista per desgràcia segueix. Amb associacions treballadores i amb empenta con Ahaztuak, des de l’àmbit del republicanisme i de la memòria farem possible fer arribar la plena democràcia, aquella que ens van robar definitivament per la força de les armes l’any 1939.