diumenge, 19 d’abril del 2009

SETANTA ANYS CONTRA EL CATALÀ



Comissió de la Dignitat www.comissiodeladignitat.cat
Associació d'Esciptors en Llengua Catalana http://www.aadpc.cat/aadpc/ca/aadpc.html
Associació d'Actors i Directors de Llengua Catalana http://www.escriptors.cat


Aquest diumenge actrius, actors, escriptores i escriptors han dut a terme conjuntament amb la Comissió de la Dignitat un acte molt gràfic i il·lustratiu del que va suposar el franquisme per a la llengua catalana. Una víctima més, sense cap dubte, de la repressió franquista.




Un acte molt pedagògic on a través de les lectures de poemes, articles de diari, publicitat i bàndols de l’època, sempre a través de l’arma més perillosa, la paraula, ens han reconstruït la realitat de la dictadura feixista. Un règim amb una censura de vegades estúpida, cínica o perversa que va portar a les diferents llengües de l’estat a un procés d’extermini del que encara no s’han recuperat.


Es va fer un homenatge a Pepe Rubianes, la gent va escoltar en silenci la seva veu explicant l’univers franquista i va aplaudir emocionada al termini de la gravació. Un personatge irrepetible, una veu lliure que no van poder callar, una pèrdua per a tots.




Els improperis contra el dictador es van succeir, paraules de grans poetes de la llengua catalana compromesos amb aquesta i amb Catalunya, que el van cobrir de exabruptes i insults.




Acció Cultural del País Valencià va recollir signatures per a una iniciativa legislativa popular per demanar que TV3 es pugui veure amb normalitat al País Valencià, que no s'estableixi una censura tan pèrfidament interessada, que recorda els temps que s'estaven denunciant. També es van recollir signatures per a l’anul·lació del judici del President Companys, l’anul·lació de tots els judicis del franquisme. Per a signar pots fer-ho aquí.




Per a finalitzar es va fer enlairar la imatge de la Victòria que presideix el monòlit de la Diagonal amb Passeig de Gràcia, com a símbol de la petició expressa de que aquesta estàtua sigui retirada i es torni a deixar com era originalment, un monument de reconeixement a la figura de Pi i Margall, que es va fer per subscripció popular durant la República. Ens afegim a aquesta reivindicació de la mateixa manera que hem donat suport a aquest acte que ha aplegat a més de 500 persones.