dijous, 2 d’octubre del 2008

DESGREUGE INSTITUCIONAL AL PRESIDENT COMPANYS

El dilluns día 29 es va celebrar a l’Auditori del Palau de la Generalitat l’acte de desgreuge al President Companys. Un acte fruit de l’esforç de la Comissió de la Dignitat que va reunir als cònsols d’Alemanya i França i com a representant de la Generalitat al Vicepresident de la mateixa, el sr. Josep-Lluís Carod-Rovira.

Va constituir un acte molt important on es va posar de manifest que el motiu del mateix no era el Companys persona, ni l’advocat, ni el militant de ERC sinó el President que va ser de la Generalitat. No era un acte de partit sinó institucional.


Josep Cruanyes.


L’auditori es va fer petit per escoltar les paraules, primer d’en Josep Cruanyes en nom de la Comissió de la Dignitat, que va presentar l’acte, va fer una semblança històrica dels fets que van portar a l’assassinat d’en Companys, que va explicar que la llei de la memòria era insuficient i que s’havia d’anul·lar el judici a Companys. Després va parlar el cònsol de França que va lamentar el succeït a Companys. A continuació la cònsol d’Alemanya va fer un discurs d’alt nivell democràtic que va provocar un fort aplaudiment del públic, va dir que ser democràtic era un exercici que s’havia de practicar tots els dies per enfortir la democràcia, va demanar perdó en nom del seu país, un país que està sempre disposat a fer-ho per redimir l’horror del nazisme. Per a nosaltres que no estem acostumats a sentir aquest tipus de discurs va ser tota una lliçó.



Després li va tocar el torn al Vicepresident de la Generalitat que va dir moltes veritats sense embuts. Va demanar l’anul·lació del judici al President Companys sense dilació, va recordar les tortures a les que va ser sotmès el President i molts d’altres, va recordar que encara no s’havia condemnat el franquisme com cal com a regim culpable de crims contra la humanitat, que faltava la condemna més important, la de la democràcia espanyola, i que a Catalunya també va haver-hi franquistes.



L’actor Jordi Dauder llegint un poema de Joan Brossa, "Oda a Companys".