dimarts, 7 d’octubre del 2008

PRESENTACIÓ DOCUMENTAL SOBRE LES FOSSES DE VALÈNCIA


Aquest documental va ser presentat ahir a la Facultat de Ciències de la Comunicació BLANQUERNA amb la presència de l'Empar Salvador del Fòrum per la Memòria del PV, entitat promotora del documental, Daniel López, director, Enric Calpena, productor i Vicente Muñiz, fill d'afusellats i protagonista de la trista sentència del Tribunal Superior Europeu de Drets Humans.

A aquest treball es van sentir testimonis molt colpidors, com quan la filla de l’alcalde de Riola va rebre la camisa del seu pare, plena de sang i trossos de pell, després d’haver estat colpejat amb una fusta, i com ella es va anar al safareig públic i la va penjar dient a tothom que era la camisa del seu pare. Altres que parlaven de valentia com quan Vicente explicà que la seva mare Águeda, una dona valenta i lluitadora, va passejar-se a la presó de Santa Clara amb una bandera republicana feta per les preses, potser això va significar la pena de mort per a la seva mare i el seu pare. Altres d’indignants com quan van explicar que van treure molts camions de terra del cementiri de València plena de restes humans, que per l’ajuntament no existien, per portar-los a Sagunto per a una obra pública, quan van veure els ossos que acompanyaven aquella terra la van tornar al seu lloc original, cranis d’uns barrejats amb fèmurs d’altres. Altres d’esperances com mostren les imatges de l’acte que va reunir a l’abril al cementiri de València a milers de persones.

Vicente Muñiz

Vicente: “Con la razón no se ganan las guerras”. “El colegio en donde estabamos (els germans orfes) las monjas parecían de las SS porque no se quitaban de la mano la vara de medir, nos decían que los rojos eran el diablo en persona.” “Cuando nací sólo heredé ser de izquierdas”. “La transición fue un pacto de silencio y arrinconamiento de la memoria sin tener que pagar nada.” “Lo que cuenta es no contar nada.”

L’Empar: “No hi haurà democràcia fins que no hi hagi justícia i siguin encausats els culpables i els col·laboradors dels crims de lesa humanitat. Que Franco s’hagi mort no vol dir que no es pugui jutjar.” “Moralment les víctimes ja estan rehabilitades per nosaltres, rebutgem la llei de la memòria.” “El Fòrum no ha tingut el suport dels partits d’esquerres, tots estaven implicats en la destrucció de les fosses, hem tingut la solidaritat de molta gent que ha fet possible arribar fins aquí.” “Una víctima del franquisme ha de poder ressuscitar per portar el seu cas al Tribunal d’Europa.” “Aquest documental hagués estat impossible fer-ho a València.”

El director: “Amb vint anys em vaig assabentar de que el meu avi va estar a un camp de concentració i que era el que carregava els afusellats als camions, les mateixes mans que de petit em portaven al col·legi.” “No he volgut utilitzar imatges d’arxiu, imatges en blanc i negre, per a centrar el tema a l’actualitat i evitar l’associació amb la idea de que és un assumpte del passat.”

Aquest documental es penjarà a la web del Fòrum, d’aquesta manera tothom podrà tenir opció a visionar aquest treball de denúncia, de testimonis i de lluita incansable per la justícia. L’enhorabona.