divendres, 19 de juny del 2009

"ATENCO CRIMEN DE ESTADO". ATENEU REPUBLICÀ GRACIENC.




Aquest dijous l'Ateneu Republicà Gracienc ha dut a terme un docufòrum sobre els fets d'Atenco. El documental sobre la repressió viscuda pel poble d'Atenco, Mèxic, quan volien fer valdre el seus drets per a defensar el seu mitjà de vida, es mostra en tota la seva cruesa, assenyalant els responsables i amb els testimonis esgarrifosos de les víctimes de les ferides, les violacions, els cops i les humiliacions per part de les forces de l'estat. Però també parla de resistència i de dignitat.




Una mostra més de com són vulnerats els dret humans arreu del món sense que es produeixi un canvi substancial en la consciència de la societat, que marqui un canvi de rumb, que acabi amb la divisió clàssica e inamovible entre opressors i oprimits, que en certs punts del globus es fan més paleses, i en altres casos ni tan sols ens arriben les notícies de l'explotació física i moral a la que estan sotmesos molts pobles.




Després de l'impressionant document audiovisual, el company de Barrikada Zapatista, César, que ha seguit el procés d'Atenco des del seu inici i que forma part del seu treball d'estudi, va contestar a totes les preguntes dels assistents obrint-se un debat molt interessant. Es va parlar dels moviments sindicals i camperols a Amèrica, de la seva lluita, del cost humà d'aquesta i de la responsabilitat de l'estat espanyol en aquesta deriva d'impunitat.