divendres, 17 d’octubre de 2008

UNITAT, UNITAT I UNITAT

DONES I JOVES MOLT A DIR
Treballem per un futur d' unitat, l' objectiu ho val. La III República és la resposta a la situació de crisi que vivim a tots els nivells. Recuperar els valors republicans és imprescindible per regenerar la nostra democràcia de mínims. Hem d' enfrontar aquest repte amb optimisme, amb esforç i amb els objectius molt clars, lluitant per tot allò que ens uneix, que és molt. Hem de reivindicar i hem d' exercir de republicans en tots els àmbits, fent costat a totes aquelles causes de justícia i fent visibles els nostres símbols allà on hi hagi una reivindicació justa.

Aquesta Trobada d' associacions republicanes i memorialistes marca un punt d' inflexió, la unió de República i Memòria per caminar pel camí de la reivindicació de les víctimes del franquisme que tan ben tapades ha tingut la transició monàrquica hereva de la dictadura.

El nostre Col·lectiu va insistir en tres punts: República
com la veritable solució a la Recuperació de la Memòria. Reivindicació del paper actiu de la dona en la construcció de la III República, com a pas previ indispensable per assolir altres conquestes socials. I la separació total entre esglésies i Estat per poder parlar de democràcia i d' igualtat.


Mª Carmen. Col·lectiu Republicà del Baix Llobregat.


En aquest punt la companya Milagros de Ateos y Republicanos va insistir en el fet que l' església va ser el gran enemic de la República i que casi 8 dècades després encara ho és. Per això és tan important retallar el seu poder, no deixant que tingui participació ni veu a les qüestions d' Estat.

La gent jove va parlar de present i de futur, sense oblidar el passat, i va apostar més clarament per un model de república que respongui a tots els problemes actuals que ells pateixen. El company Néstor de Ciutadans per la República va dir: "
és el nostre deure continuar els seus passos i continuar la lluita en contra de les faccions reaccionaries actuals", "els joves no desitgem una república qualsevol, sinó que lluitem per una república que reculli els valors de l' esquerra transformadora"


Néstor. Ciutadans per la República.


Lluitem per una república que sigui motor del revulsiu social que cal per sortir d' aquest ensopiment, d' aquesta apatia, sense moure un dit encara que la situació empitjori a cada pas. L' altre dia el professor Muniesa va comentar que a prop de la seva universitat havia vist la següent pintada: "els banquers se’ns pixen a sobre i els polítics diuen que plou". Senyores i senyors, agafem el paraigües de la República i al seu cobert trobarem democràcia i justícia social.


COMUNICATEn la ciutat de Terrassa, el dia 11 d’octubre, ens hem reunit diverses entitats de l’àmbit de la recuperació de la memòria històrica i de la lluita per la Tercera República.

Les entitats reunides hem constatat que l’actual sistema polític basat en la monarquia hereva del feixisme i en la Constitució de 1978, no ha estat capaç de resoldre els greus problemes de les classes populars, així com tampoc ha estat capaç de resoldre la qüestió nacional i l’encaix de les nacionalitats en l’Estat espanyol.

Trenta anys de suposada democràcia, no han servit per fer una veritable reparació a les víctimes i familiars de la repressió feixista. Davant d’això, l’administració intenta maquillar el passat històric amb una Llei de Memòria que és una autèntica llei de punt i final. En aquesta llei no es condemna el cop d’estat de 1936 contra la República, la guerra civil ni el feixisme, a més no s’anul·len els judicis sumaríssims del franquisme.

Al mateix temps, aquest marc legal tolera i empara als partits feixistes i d’extrema dreta que campen lliurement i que són els hereus de la dictadura feixista, constituint una contradicció amb la més elemental idea democràtica.

Per aquests motius, les associacions presents hem decidit constituir una coordinació que ens permeti avançar en la lluita per una veritable recuperació de la memòria històrica i de la Tercera República, promovent els valors de democràcia i justícia social patrimoni del republicanisme.

Aquest procés, continua obert a les incorporacions d’altres entitats i associacions que ho desitgin i que comparteixin la necessitat d’avançar cap a la Tercera República.

Llista d’entitats que s’adhereixen:

Ateos y Republicanos, Associació Cívica Mogoda per la Tercera, Associació de la Ciutadania de l'Hospitalet per la Tercera República, Associació de Terrassa per la Tercera República, Associació Enrique Lister ,Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica de Rubí- Neus Català, Associació Republicana de Catalunya, Associació Sabadell per la República, Ateneu Republicà de Catalunya, Col·lectiu pels drets de la gent gran de Rubí, Col·lectiu Republicà del Baix Llobregat, Ciutadans per la República, Ciutadans per la República - Tarragona, Entesa de Catalunya per la República, Mesa Cívica de Sant Martí, Unitat Cívica per la República - Garraf.