dissabte, 25 d’abril del 2009

TERCERA CONCENTRACIÓ PER LA VERITAT, LA JUSTÍCIA I LA REPARACIÓ


Les víctimes que van defensar la República tenen en aquest mes de commemoració i reivindicació de la legalitat robada el 17 de juliol de 1936, un record més viu. És per tant, per a tots nosaltres, molt més punyent, tantes dècades després, haver de demanar Justícia per a totes les lluitadores i lluitadors antifeixistes.




A la que va ser Plaça de la República, vam dir: prou impunitat per als crims del franquisme! i vam exigir que aquesta consigna sigui un fet. Es tracta d’un deute democràtic vers les víctimes, les seves famílies i tots els que volem la plena democràcia.

Vam tornar a exigir l’anul·lació del judici al President Companys, l’anul·lació de tots els judicis del franquisme, i vam recollir més de 200 signatures amb aquesta petició.




Se'ns apropa un home gran que signa el full sense badar boca. Pero no marxa. Sense dir res treu la cartera, l'obre i ens diu en veu baixeta tot somrient: A VEURE SI SABEU QUE ÉS AIXÒ? I ens ensenya un cartronet rodó de color taronja fosc amb l'escut de la República imprès en color negre. A l'altre cara del cartronet hi ha enganxat un segell de 10 cèntims de la República. Tot plegat el cartronet té el tamany d'una moneda. Ens diu: ÉS UNA MONEDA DE LA REPÚBLICA, EL METALL EL FEIEM SERVIR PER FER BALES.





Vam fer presents a aquells que per desgràcia ja no estan amb nosaltres portant les seves fotografies. Vam posar rostre a les dones i homes que van patir la brutal repressió franquista per a recordar a tothom que el botxins mai van pagar pels seus execrables crims.





Abril republicà, abril de reivindicació, abril de Veritat, Justícia i Reparació.